Подписване на „Договор за климатично неутрален град”

Днес, 13 септември 2024 г., в Столична община бе подписан „Договор за климатично неутрален град”, с който се поемат ангажименти за климатична неутралност до 2030 г. на град София под председателството на кмета на Столична община г-н Васил Терзиев. Договорът бе подписан от четири университета – Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Университет за национално и световно стопанство, Лесотехнически университет. 

От страна на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” договорът бе подписан от ректора проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, която в словото си акцентира върху работата на научната колегия за постигането на климатична неутралност.

В събитието взе участие и доц. д-р инж. Миряна Евтимова, декан на факултет „Техника и строителни технологии в транспорта“, която е член на Научен съвет за климата и климатичните изменения към Столична община.

.

Основните цели на договора са да трансформира град София в:

  • Климатично неутрален град – чрез прилагане на най-високите стандарти за енергийна ефективност и трансформиране на енергийния микс към използване на енергия от възобновяеми източници, с акцент върху споделеното производство и потребление на енергия на местно ниво.
  • Ресурсно ефективен град – развитие в съответствие с принципите на кръговата икономика, с акцент върху опазването на околната среда и биоразнообразието и създаването на комфортна и здравословна среда за гражданите.
  • Адаптивен град – повишаване на способността за адаптация към негативните въздействия, причинени от климатичните промени, чрез разработване на регулаторната рамка и институционалния капацитет, привличане на вниманието на обществеността и бизнеса, прилагане на екологосъобразни решения за адаптация и увеличаване на възможностите за предотвратяване и подобряване на готовността и реакцията при екстремни климатични събития.